Bowen therapie

De Bowen Therapie is relatief nieuw in Nederland en komt van oorsprong uit Australië. De naamsbekendheid van deze therapie groeit dagelijks door de positieve resultaten, die bereikt worden met het activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De Bowen Therapie biedt ondersteuning bij vele pijn en stress-gerelateerde aandoeningen, vaak met verbazingwekkend snel resultaat. Veelal ervaart men duidelijke veranderingen en verbeteringen na slechts enkele behandelingen.

Behandeling

De Bowen Therapie is een zachte, ontspannende en zeer effectieve manuele behandelmethode die werkt door het lichaamseigen herstelvermogen (weer) aan te zetten. Met slechts lichte druk worden unieke rollende bewegingen gemaakt over specifieke spieren en pezen op belangrijke spanningspunten (op de fascia) van het lichaam. Deze unieke bewegingen sturen signalen naar de hersenen waardoor het lichaam wordt aangemoedigd om de stress-‘modus’ (fight-flight) uit te zetten, de bloedtoevoer naar het gebied te verhogen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam verder aan te zetten.

De Bowen Therapie richt zich niet (alleen) op de symptomen. Bij iedere sessie wordt het hele lichaam behandeld zodat daadwerkelijk de oorzaak van de klacht(en) wordt aangepakt. Bij acute gevallen wordt eerst lokaal behandeld en daarna de hele persoon. Een behandeling heeft een dusdanig effect op het lichaam dat de genezing erdoor wordt bevorderd, pijn vermindert en de cliënt zijn energie weer terug krijgt.
Veel INNER BALANCE cliënten gebruiken de Bowen behandeling voor ontspanning en preventie en zien het als de manier om beter met stress om te gaan.

De behandeling vindt plaats in een ontspannen sfeer waarbij de cliënt op een comfortabele behandeltafel ligt. Het is echter ook mogelijk om een cliënt zittend (bijvoorbeeld in een rolstoel) of staand te behandelen. Belangrijk is dat de cliënt zich in een voor hem of haar zo comfortabel mogelijke positie bevindt. Een rustgevende achtergrondmuziek bevordert het gevoel van ontspannenheid en het is dan ook geen uitzondering dat een cliënt tijdens de behandeling in slaap valt.

Een Bowen behandeling is afwijkend van andere therapieën door de regelmatige pauzes. Tussen de series van de zogenoemde ‘Bowen moves’ verlaat de therapeut gewoonlijk gedurende enkele minuten de ruimte. Dit is bedoelt om het lichaam de gelegenheid te geven te reageren op de subtiele signalen die nodig zijn om het lichaam weer in balans te laten komen en spanning en pijn te laten afnemen. Het lichaam neemt zo zelf de ‘regie’ weer in handen, waardoor het herstel kan worden ingezet en de oorzaak van het probleem kan worden aangepakt.

Mogelijke resultaten:

pijnafname
minder stress en onrust
afname vermoeidheid
meer kunnen hebben/toleranter zijn
zich beter/positiever voelen; beter in balans zijn

toename energie
beter slapen
verbetering/’boost’ immuunsysteem
volledig herstel van de klacht(en)

Voor wie

Door het zachte karakter van de therapie is de Bowen geschikt voor iedereen; van net geboren baby’s tot ouderen ongeacht welke klacht of kwaal. De therapie is buitengewoon effectief bij alle mogelijke rug-, nek-, schouder-, hoofdpijn-, hormonale-, migraine en stressklachten.
Bowen therapie is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Bij twijfel wordt de cliënt geadviseerd eerst naar een arts te gaan.

Door het ontstressende effect van een behandeling kan de Bowen prima gebruikt worden om het immuunsysteem een ‘boost’ te geven en om ontstekingen en terugkomende infecties aan te pakken. Daarnaast heeft het een stimulerend effect op de bloedsomloop, de lymfe en de energiehuis- houding.

Helpt en verlicht bijvoorbeeld bij:

stress & onrust
schouderklachten
‘frozen shoulder’
hormoonproblemen
sinusitis
fibromyalgie
whiplash
herstel herseninfarct
PMS
hormoonproblemen
bekkeninstabiliteit
rug- en nekklachten
depressie
hoge bloeddruk
astma

migraine & hoofdpijn
overspannen/burn-out
eczeem
artritis & artrose
tennis- & golverselleboog
carpal tunnelsyndroom
SI-klachten
hamstring- en kuitblessures
oedeem
overgangsproblemen
bekken- & heupklachten
hooikoorts
herstel botbreuken
bekken- & heupklachten
knie- enkel- en voetproblemen

vermoeidheid
IBS
darmproblemen
huidproblemen
spijsverteringsproblemen
(sport)blessures
RSI
zweepslag
operaties (voor en na)
zwangerschapsproblemen
SI-klachten
ontstekingen
overtijd bij zwangerschap
problemen borstvoeding

Baby’s:

refluxen/koliek/spugen
ademhalingsproblemen
darmkrampen

hoofdcompressies (vacuüm/tangverlossing)
KISS syndroom (geblokkeerde nekwervels)
huilbaby’s

Medicijngebruik en andere therapieën

Medicijngebruik en geadviseerde oefeningen kunnen tijdens de behandelperiode altijd voortgezet worden. De Bowen Therapie kan goed gecombineerd worden met homeopathie, (Bach-)remedies en orthomoleculaire voeding, beweging en elke vorm van en oefentherapie.
Het is belangrijk te weten, dat de Bowen Therapie zich gedurende de behandelperiode niet laat combineren met acupunctuur, manuele therapieën, massages en andere direct op het lichaam werkende therapieën.

Voor meer informatie zie: www.bowen.nl en www.bowenpraktijken.nl

Contact

INNER BALANCE | Anja van Stralen
Centrum voor Persoonlijke Ontwikkeling               Achterbergsestraatweg 33, 3911 CR Rhenen
Tel: 06 51694810 | info@praktijk-innerbalance.nl

laatste blogs/evenementen